A Pest megyei bíróságok politikai iratainak adatbázisa 1947–1957. - Információ - AdatbázisokOnline

A Pest megyei bíróságok politikai iratainak adatbázisa 1947–1957. - Információs oldal

A segédlet címeA Pest megyei bíróságok politikai iratainak adatbázisa 1947–1957.
A segédlet alcímen.a.
Törzsszám1.) MNL-PML XXV. 2-b. 2.) MNL-PML XXV. 24-b. 3.) MNL-PML XXV. 24-c.
Azonosító187
OrszágkódHU
IntézménykódMNL PML
Rekordok száma3.901 db
A segédlet jellegejegyzék az 1990. évi XXVI. törvényben nevesített vádpontok alapján megindított büntetőeljárásokról
A segédlet lezárt vagy folyamatosan bővülőBővülő (40%)
Iratanyag típusan.a.
A segédlet leírására vonatkozó adatok1.) Pest Megyei Bíróság büntető perek 2.) Pestvidéki Járásbíróság: Együttesen kezelt peres és peren kívüli iratok 3.) Pestvidéki Járásbíróság: Büntető peres iratok

A kigyűjtött adatokat a kutatói igényeknek megfelelően igyekeztünk összeállítani, többféle megközelítésű vizsgálatra is lehetőséget adva. A büntető peres iratok közül adatbázisunkba azoknak a pereknek az adatai kerültek be, melyek az 1990. évi XXVI. ún. „második semmisségi törvény” hatálya alá esnek. Az 1945 és 1963 közötti törvénysértő elítélések semmissé nyilvánításáról szóló törvény szerint ezek az állam belső és külső biztonságát veszélyeztető bűncselekmények, az árdrágító visszaélések, a közellátás érdekeit veszélyeztető bűntettek, tervbűntettek és a társadalmi tulajdont károsító bűncselekmények feljelentésének elmulasztása ügyében keletkezett dokumentumok. Mindemellett a szerepelnek az adatbázisban a nyilvánvalóan politikai megtorlás szándékával indított perek, és érdekességként a szovjet katonák ellen indított eljárások is – igaz számuk rendkívül csekély – megtalálhatók a felvett adatok között.
Az adatbázis a következő adatokat tartalmazza: fondszám, a fondképző szerv, az ügyirat megnevezése, a vádlottak neve, lakóhelye, foglalkozása, illetve, hogy volt-e igazolható párttagsága. Felvételre kerültek emellett az elsőfokú, illetve a jogerős ítéletet hozó szerv, az ítéletet hozó bírák nevei, és az ügyben meghozott ítéletek is. Amennyiben a semmisségi törvény alapján külön semmisségi határozat született az ügyben akkor ennek számát is megtalálhatjuk, valamint a titkosságot jelölő egykori számot. A megjegyzés rovatban a további fontos információkat (pl.: közkegyelmet kapott, illetve az iratanyag fizikai állapotára vonatkozó utalásokat) tettük közzé. Ha egy ügyben több vádlott is szerepelt (a közellátási bűntettek esetében volt ez igen gyakori), akkor külön sorban kerültek felvételre a személyek a könnyebb áttekinthetőség érdekében.
Verzióval kapcsolatos információkn.a.
Általános megjegyzések1,07 MB
A segédlet kiadására vagy terjesztésére vonatkozó információkInternet
Létrehozásában közreműködőkDeák Rita
Gaálné Barcs Eszter
Györgyi Csaba
Józsa Ildikó
Simon Kornélia
Zsigmond Krisztina
Létrehozásáért felelős személyMNL PML
A segédlet kódolt változatának elkészítéséről szóló információkn.a.
A segédlet kódolásáról szolgáltat információkat, ideértve a kódolásért felelős személy(ek) és intézmény(ek) nevét, a kódolás időpontját és körülményeitn.a.
A leírás elkészítésénél felhasznált szabályok, szabványok, konvenciók és protokolok felsorolásáraDublin Core
A segédlet módosításai és változtatásaiPdf. ill. Excel formátum
A módosítások rövid összefoglalásan.a.
Az egyes változások során végrehajtott módosítások listájan.a.
Táblák