A Pest Megyei Levéltár kéziratos térképei - Információ - AdatbázisokOnline

A Pest Megyei Levéltár kéziratos térképei - Információs oldal

A segédlet címeA Pest Megyei Levéltár kéziratos térképei
A segédlet alcímen.a.
Törzsszám1.) MNL-PML IV. 165-d. 2.) MNL-PML XV. 6. 3.) MNL-PML XV. 9.
Azonosító183
OrszágkódHU
IntézménykódMNL PML
Rekordok száma416 db
A segédlet jellegen.a.
A segédlet lezárt vagy folyamatosan bővülőLezárt
Iratanyag típusan.a.
A segédlet leírására vonatkozó adatok1.) Pest-Pilis Vármegye Cs. Kir. Úrbéri Törvényszék és a Pest-Solt Vármegye Cs. Kir. Úrbéri Törvényszék egyesített iratai. Úrbéri térképek. 2.) Térképek metszetek levéltári gyűjteménye. 3.) Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára Nagykőrösi városi térképek levéltári gyűjteménye.

A Pest Megyei Levéltárban őrzött kéziratos és nyomtatott térképgyűjtemény nagyobbik hányada az egykori Pest–Pilis–Solt vármegye, majd 1876-tól Pest–Pilis–Solt–Kiskun vármegye területén található települések kül- és belterületét, kisebbik része különböző szempontokból a megye egész területét, valamint nem megyei területeket ábrázol. Napjainkra ezek — a XVIII. századtól folyamatosan fennmaradt munkák — történeti, gazdasági, környezetvédelmi, vízrajzi stb. szempontból felbecsülhetetlen források.
A levéltárban fellelhető térképdarabok vagy sorozatok különböző iratok, irategyüttesek mellékletei voltak, amelyeket külső megjelenésük miatt (nagyság, bádogtokban való tárolás stb.) külön kezeltek. Az évek során ennek következtében alakultak ki a különböző sorozatok, külön nyilvántartások. Ezért a Pest Megyei Levéltár fond- és állagjegyzékében több helyen találkozhatunk térképekkel. A IV. 165. fondszám alatt, a Pest–Pilis Vármegyei cs. kir. Úrbéri Törvényszék és a Pest–Solt Vármegyei cs. kir. Úrbéri Törvényszék egyesített iratainak d) állagában vették fel az úrbéri térképeket (PMU); a XV. 6. fondszámon a "Térképek levéltári gyűjteménye" elnevezéssel kialakított sorozatot (PMT); míg a XV. 9. jelzetnél a Nagykőrösi városi térképek levéltári gyűjteményét (NkT, NkK, NkNy) találjuk, amely iratanyaggal együtt a kecskeméti levéltárból került Nagykőrösre az ottani fióklevéltár létrehozását követően.
Az iratanyag feldolgozásának első lépéseként a PMU, PMT és NkT állagokban található válogatott kéziratos térképek kerültek digitalizálásra. A kapcsolódó adatbázis alapja Lakos Ágnes: Térképek a Pest Megyei Levéltárban (Budapest, 1999) c. kiadványa.
Verzióval kapcsolatos információkn.a.
Általános megjegyzések1400 MB
A segédlet kiadására vagy terjesztésére vonatkozó információkInternet
Létrehozásában közreműködőkKiss Anita
Lakos Ágnes
Létrehozásáért felelős személyMNL PML
A segédlet kódolt változatának elkészítéséről szóló információkn.a.
A segédlet kódolásáról szolgáltat információkat, ideértve a kódolásért felelős személy(ek) és intézmény(ek) nevét, a kódolás időpontját és körülményeitn.a.
A leírás elkészítésénél felhasznált szabályok, szabványok, konvenciók és protokolok felsorolásáraDublin Core
A segédlet módosításai és változtatásain.a.
A módosítások rövid összefoglalásan.a.
Az egyes változások során végrehajtott módosítások listájan.a.
Táblák