Nógrád megyei iratok a Rákóczi-szabadságharc történetéről - Információ - AdatbázisokOnline

Nógrád megyei iratok a Rákóczi-szabadságharc történetéről - Információs oldal

A segédlet címeA Rákóczi-szabadságharc Nógrád megyei iratai
A segédlet alcímen.a.
TörzsszámNML IV. 1. a) 9., 10., 12.; NML IV. 1. b) 1703–1711; NML XIV. 3. C/5.
Azonosító168
OrszágkódHU
IntézménykódMNL NML
Rekordok száma665 db
A segédlet jellegeTematikus kutatási segédlet
A segédlet lezárt vagy folyamatosan bővülőJelenleg lezárt
Iratanyag típusanemesi közgyűlési jegyzőkönyvek, nemesi közgyűlési iratok, tematikus gyűjteményes fond iratai
A segédlet leírására vonatkozó adatokFeldolgozásra kerültek: a Nógrád Megyei Levéltár IV. 1. a) 9., 10. és 12. jelzet alatti nemesi közgyűlési jegyzőkönyvei az 1703., 1703-1705., 1708-1709. évekből; válogatott iratok a IV. 1. b) (nemesi közgyűlési iratok) 1703-1711 közötti anyagaiból; továbbá a Nagy Iván történész által a 19. század közepén gyűjtött-másolt, XIV. 3. C/5. jelzetű, tartalmilag kiemelkedő értékű Rákóczi-gyűjtemény anyaga. Ez utóbbi anyagokat - fizikai állapotuk miatt - részben csak restaurátori előkészítés után tudtuk feldolgozni.

A digitalizált 1339 iratoldalból 958 db esetében tartalmi kivonatot (regesztát) készítettünk. Ebben az esetben az irat címe, jelzete, kelte, keletkezésének helye, diplomatikai leírása és taralmának kivonata képezték az adatbázis beviteli űrlapjának mezőit. Külön mezőben rögzítettük, hogy az irat tartalma szerinti ügyet mikor tárgyalta Nógrád vármegye nemességének közgyűlése. Természetesen a képzett rekordokhoz minden esetben odarendeltük a hozzájuk tartozó nézőképe(ke)t, az optimális printelési képre tekintettel - csakis itt - az esetek döntő többségében a „butított” nézőképek fekete-fehér változatának internetes közzététele mellett döntöttünk.

Az 1703-1705. és az 1708-1709. évek nemesi közgyűlési jegyzőkönyveinek (összességében 383 oldal) esetében feltártuk és rögzítettük a közgyűlés helyét, időpontját, az ülés típusát, és a levéltári jelzetet.

Az iratokról és a jegyzőkönyvekről 665 rekordot képeztünk az adatbázisban. Ezek mindegyikéhez képeket rendeltünk. Összességében 1389 darab nézőkép hozzárendelésére került sor, néhány oldal tehát több rekordhoz is kapcsolódik.
Verzióval kapcsolatos információkn.a.
Általános megjegyzésekMéret: 12288 MB

Az iratválogatás során összesen 1339 iratoldalról készítettünk digitalizált változatot, amelyet DVD-n és szerveren RAID tömbben tárolunk. Ezeket külön kérésre, meghatározott feltételekkel szolgáltatjuk. Az internetes megjelenítéshez kisebb felbontású nézőképeket, valamint nézőképek kiválasztásához szükséges „bélyegképeket” használunk.

MSSql, NMLInfo adatkarbantartó, operációs rendszer:MS Windows. Internetes szolgáltatás: Tomcat
A segédlet kiadására vagy terjesztésére vonatkozó információk- Internet:
digitalisleveltar.nogradarchiv.hu/NMLFiler/RFDsearch.jsp
Kereséskor célszerű az oldal alján lévő "Találatok száma" mezőben az "első 500" lehetőséget választani.

- Belső hálózat

- Az adatbázisban szereplő dokumentumok részben megjelentek nyomtatásban:
1. Szirácsik Éva: „Rákóczy levelek”. Nagy Iván Rákóczi-kori iratmásolatainak regesztái a Nógrád Megyei Levéltárból. Adatok, források és tanulmányok a Nógrád Megyei Levéltárból 46., Nógrád Megyei Levéltár, Salgótarján, 2005, 383 oldal
2. Szirácsik Éva: A nemes vármegyének kezéhez… II. Rákóczi Ferenc levelei és Nógrád vármegyei visszhangjuk I. (1703-1705) Adatok, források és tanulmányok a Nógrád Megyei Levéltárból 44., Nógrád Megyei Levéltár, Salgótarján, 2004, 385 oldal
Létrehozásában közreműködőkdr. Szirácsik Éva
Létrehozásáért felelős személyMNL NML
Létrehozásért felelős: dr. Szirácsik Éva
Karbantartásért felelős: Szederjesi Cecília
A segédlet kódolt változatának elkészítéséről szóló információkn.a.
A segédlet kódolásáról szolgáltat információkat, ideértve a kódolásért felelős személy(ek) és intézmény(ek) nevét, a kódolás időpontját és körülményeitn.a.
A leírás elkészítésénél felhasznált szabályok, szabványok, konvenciók és protokolok felsorolásáraEAD
A segédlet módosításai és változtatásain.a.
A módosítások rövid összefoglalásan.a.
Az egyes változások során végrehajtott módosítások listájan.a.
Táblák