Nógrád vármegye feudális kori pecsét- és címerfestmény-gyűjteménye - Információ - AdatbázisokOnline

Nógrád vármegye feudális kori pecsét- és címerfestmény-gyűjteménye - Információs oldal

A segédlet címePecsét- és címergyűjtemény
A segédlet alcímeNagy Iván akadémikus-történész pecsét- és címerfestmény-gyűjteménye
TörzsszámNML XIV. 3. D., XIV. 3. C/3/1. és XIV. 3. C/3/3. 
Azonosító173
OrszágkódHU
IntézménykódMNL NML
Rekordok száma2.640 db
A segédlet jellegepecsétnyomatok, címerrajzok darabszintű másolata
A segédlet lezárt vagy folyamatosan bővülőA későbbiekben bővítendő
Iratanyag típusaviaszpecsétek nyomatai, valamint rajzolt és festett címerek Nagy Iván akadémikus-történész gyűjteményéből
A segédlet leírására vonatkozó adatokA Nógrád megyei pecsétek és címerfestmények adatbázisának elkészítésekor feldolgozásra került a Nógrád Megyei Levéltár Nagy Iván akadémikus-történész iratait őrző XIV. 3. fondjának "D" állagában található viaszpecsétek egésze. (A munka során a "D" állagban lévő "Nógrád megyei evangélikus lelkészek és tanítók" megnevezésű iratcsomót - a keletkeztető szervre tekintettel - a XII. fondfőcsoportba helyeztük át, ezért az odatartozó pecsétek a "XII. 2. 1." jelzet alatt szerepelnek.) Feldolgozásra kerültek továbbá Nagy Iván címertani irataiból a "Magyar Czímer-gyűjtemény" (XIV. 3. C/3/1.) és a "Collectio Armorum" megnevezésű anyagok (XIV. 3. C/3/3.). Munkánk során összességében 2640 pecsétet illetve címert tártunk fel. A digitalizált adathordozók számához - a fent említett 1364 darabhoz - képest a jelentős növekmény abból származik, hogy a kézzel rajzolt ill. festett címerkönyvek egy-egy oldalán esetenként 8-10 címerrajz is van, melyeket természetesen külön-külön tételként kezeltünk).

Az egyes heraldikai tételeknél a képfájlok mellett az alábbi azonosítókat tüntettük fel: a pecsét/címer használójának neve, foglalkozása (ha ismert volt), a használat helye, ideje és a levéltári jelzete. A 2640 képzett rekord közül 2153 esetben volt értelme a heraldikai elemhez tartozó képoldal(ak) nézőképének hozzárendelésére, 487 esetben a pecsét annyira sérült, hogy egyetlen eleme sem volt kivehető, ezért internetes képi megjelenítésétől el kellett tekintenünk. A 2153 rekordhoz összességében 2178 képet rendeltük hozzá. Az adatbázist a jövőben bővíteni kívánjuk.
Verzióval kapcsolatos információkn.a.
Általános megjegyzésekA feldolgozás jelenlegi szakaszában elkészítettük 1364 darab pecsét- és címer-adathordozó nagyfelbontású, digitalizált másolatát, amelyet DVD-n és szerveren RAID tömbben tárolunk. Ezeket külön kérésre, meghatározott feltételekkel szolgáltatjuk. Az internetes megjelenítéshez kisebb felbontású nézőképeket, valamint nézőképek kiválasztásához szükséges "bélyegképeket" használunk.

MSSql, NMLInfo adatkarbantartó, operációs rendszer:MS Windows. Internetes szolgáltatás: Tomcat
A segédlet kiadására vagy terjesztésére vonatkozó információk- Internet:
digitalisleveltar.nogradarchiv.hu/NMLFiler/WSCsearch.jsp
Kereséskor célszerű az oldal alján lévő "Találatok száma" mezőben az "első 500" lehetőséget választani.

- Belső hálózat
Létrehozásában közreműködőkTóth Tamás
Létrehozásáért felelős személyMNL NML
Létrehozásáért felelős: Tóth Tamás
Karbantartásáért felelős: dr. Hausel Sándor
A segédlet kódolt változatának elkészítéséről szóló információkn.a.
A segédlet kódolásáról szolgáltat információkat, ideértve a kódolásért felelős személy(ek) és intézmény(ek) nevét, a kódolás időpontját és körülményeitn.a.
A leírás elkészítésénél felhasznált szabályok, szabványok, konvenciók és protokolok felsorolásáraEAD
A segédlet módosításai és változtatásain.a.
A módosítások rövid összefoglalásan.a.
Az egyes változások során végrehajtott módosítások listájan.a.
Táblák