Pest-Pilis-Solt vármegye jegyzőkönyvei - Információ - AdatbázisokOnline

Pest-Pilis-Solt vármegye jegyzőkönyvei - Információs oldal

A segédlet címePest-Pilis-Solt vármegye jegyzőkönyvei
A segédlet alcímen.a.
TörzsszámMNL-PML IV. 1-a.
Azonosító184
OrszágkódHU
IntézménykódMNL PML
Rekordok száma36.489 db
A segédlet jellegeregeszta
A segédlet lezárt vagy folyamatosan bővülőLezárt
Iratanyag típusanemesi közgyűlési jegyzőkönyvek
A segédlet leírására vonatkozó adatokElsősorban Borosy András jóvoltából tizenkét kötetben (régi sorozat 1638–1712. 5 kötet; új sorozat 1712–1740. 7 kötet) jelentek meg Pest-Pilis-Solt vármegye megmaradt jegyzőkönyveinek regesztái. A 17. századi jegyzőkönyvek jelentős hányada valószínűleg a füleki vár 1682. évi ostromakor semmisült meg. A jegyzőkönyvek hiányainak kiegészítése érdekében készítettük el kiegészítő kötetünket, ami szintén helyet kapott itt.
Összesen tizenkilenc eredeti jegyzőkönyv feldolgozásáról van szó, azaz nem pontosan ennyiről, hiszen egyrészt létezik egy, az utólag fellelt, különböző jegyzőkönyv-töredékekből összeállított kötet (X/A, anyaga jórészt a régi sorozat V. kötetében), másrészt léteznek olyan jegyzőkönyvek, amelyek anyaga átfedi és kiegészíti egymást, tehát a regesztázásnál csak a máshol nem szereplő részletek kerültek kiválasztásra (VIII – IX – X. kötet - A jegyzőkönyvek ennek ellenére teljes terjedelmükben digitalizálásra kerültek!), végül pedig a pótkötet anyaga teljes egészében külön válogatás eredménye (Mandata et Intimata, Intimata Inutilia állagokból - részletesen lásd ott).
Fontos még megjegyezni, hogy vannak olyan jegyzőkönyvi oldalak, melyekről egyáltalán nem készült regeszta, de digitalizált képük itt megtalálható – ezek az I. kötetbe bekötött Heves megyei jegyzőkönyvek: 2–6, 9, 11, 13–14, 16–19, 21, 24, 29, 33, 37– 40, 44–45, 48–57, 60–61, 64–104, 115–120 oldalak.
A jegyzőkönyvek kapcsán általános probléma a többszörös oldalszámozás, néhány esetben a jegyzőkönyvek sorrendjének felcserélődése a kötésnél (pl. V. és XII. kötet), a XVII. kötetnél pedig az évek külön számozása – az egyes regesztáknál megadott oldalszámok kiugró hibáit javítottuk, a számítógépes hivatkozásokat ennek megfelelően egyeztettük.
A regeszták kiadott szövegében található – ekkora munka esetében óhatatlanul felmerülő - esetleges tárgyi hibákat nem ellenőriztük, azokat teljes egészében változtatás nélkül közöljük, kivéve a pótkötetet, ahol sor került néhány helyesbítésre (elsősorban a címzések meghatározásánál).
Verzióval kapcsolatos információkn.a.
Általános megjegyzések4000 MB
A segédlet kiadására vagy terjesztésére vonatkozó információkInternet, DVD
Létrehozásában közreműködőkBorosy András
Kisfaludy Katalin
Kiss Anita
Schramek László
Szabó Attila
Létrehozásáért felelős személyMNL PML
A segédlet kódolt változatának elkészítéséről szóló információkn.a.
A segédlet kódolásáról szolgáltat információkat, ideértve a kódolásért felelős személy(ek) és intézmény(ek) nevét, a kódolás időpontját és körülményeitn.a.
A leírás elkészítésénél felhasznált szabályok, szabványok, konvenciók és protokolok felsorolásáraDublin Core
A segédlet módosításai és változtatásaiFolio Views/Windows
A módosítások rövid összefoglalásan.a.
Az egyes változások során végrehajtott módosítások listájan.a.
Táblák