Somogy Megyei Pedagógiai Intézet iktatlan iratai - Információ - AdatbázisokOnline

Somogy Megyei Pedagógiai Intézet iktatlan iratai - Információs oldal

A segédlet címeSomogy Megyei Pedagógiai Intézet iktatlan iratai
A segédlet alcímen.a.
TörzsszámVIII.3701.
Azonosító206
OrszágkódHU
IntézménykódMNL SML
Rekordok száma1.118 db
A segédlet jellegedarabjegyzék
A segédlet lezárt vagy folyamatosan bővülőLezárt
Iratanyag típusaiktatatlan ügyiratok
A segédlet leírására vonatkozó adatok

ADATBÁZIS AZ 1970-80-AS ÉVEK SOMOGY MEGYEI OKTATÁSTÖRÉTNETÉHEZ A SOMOGY MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET IRATAIBÓL

 

Készítette: Kiss Norbert Péter

 

 

Az oktatás- és iskolatörténeti kutatások napjainkban is virágkorukat élik. Az alábbi adatbázissal eme munka megkönnyítéséhez szeretnénk hozzájárulni. A Somogy megyei iskolatörténet korábbi korszakairól már sok hasznos és értékes munka született (többek között Kelemen Elemér, Kanyar József könyvei, tanulmányai), ám a XX. század második felének hasonló témájú feldolgozása még várat magára. Ezen korszak kutatásához egyelőre még az anyag is kevés, s egy része még a különböző intézményeknél, önkormányzatoknál található meg. A Somogy Megyei Pedagógiai Intézet (SOPI) iratai az 1990-es évek végén kerültek be intézményünkbe. Jelen állapotok szerint a SOPI iratai 1969-től 1993-ig szinte teljesen a levéltárban vannak, az 1994-es és 1995-ös évekből csak minimális töredékkel rendelkezünk. Az egész anyag 5,83 iratfolyómétert tesz ki.

A Somogy Megyeri Tanács V. B. Művelődésügyi Osztálya mellett működő Továbbképzési Kabinetet az 109/1969 /M.K.4./ M.M. sz. utasítás alapján 1969. szeptember 1-jén hozták létre. Az 1976-os SZMSZ (272/1976-os számon iktatva) tanúsága szerint a Kabinet fő feladatai közé tartozott „az oktatásügyi dolgozók ideológiai, politikai, oktatáspolitikai, pedagógiai - pszichológiai - szociológiai és szakmai - módszertani" továbbképzése; „az oktatás folyamat korszerűsítését segítő eszközök használatának elterjesztése"; információ gyűjtése továbbítása a Művelődésügyi Osztálynak „az oktató-nevelő munka helyzetéről, a nevelési folyamat hatékonyságáról, az ifjúság neveltsége, tudásszintje alakulásáról".

1976-ban a Kabinet neve megváltozott Somogy Megyei Továbbképzési Intézetre, 19ö78-ban pedig Somogy Megyei Pedagógiai Intézetre. Az 1983-as, a művelődésügyi intézményeket integráló folyamat révén a SOPI működtette az Állandó Áthelyező Bizottságot és a Pályaválasztási Tanácsadó Intézetet is. (Az ÁÁB 1988-ban lett újra önálló.)

Az adatbázis az iktatatlan iratok részletes adatait tartalmazza, iktatott iratot akkor jeleztünk, ha az teljes egészében az adott intézményről szól.

Verzióval kapcsolatos információkn.a.
Általános megjegyzésekSomogy Megyei Pedagógiai Intézet iktatlan iratai
A segédlet kiadására vagy terjesztésére vonatkozó információkInternet (http://www.smarchive.hu ), Belső hálózat, Kutatóterem
Létrehozásában közreműködőkKiss Norbert Péter
Létrehozásáért felelős személyMNL SML - Kiss Norbert Péter
A segédlet kódolt változatának elkészítéséről szóló információkn.a.
A segédlet kódolásáról szolgáltat információkat, ideértve a kódolásért felelős személy(ek) és intézmény(ek) nevét, a kódolás időpontját és körülményeitn.a.
A leírás elkészítésénél felhasznált szabályok, szabványok, konvenciók és protokolok felsorolásáraDublin Core-ra épül
A segédlet módosításai és változtatásain.a.
A módosítások rövid összefoglalásan.a.
Az egyes változások során végrehajtott módosítások listájan.a.
Táblák