Mikrofilm anyakönyvek - Információ - AdatbázisokOnline

Mikrofilm anyakönyvek - Információs oldal

A segédlet címeMikrofilm anyakönyvek
A segédlet alcímen.a.
Törzsszámn.a.
Azonosító258
OrszágkódHU
IntézménykódMNL OL
Rekordok száma50.831 db
A segédlet jellegeLezárt
A segédlet lezárt vagy folyamatosan bővülőn.a.
Iratanyag típusaanyakönyv
A segédlet leírására vonatkozó adatok
Az adatbázis a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának állományában lévő anyakönyvek adatait, illetve - amennyiben rendelkezésre áll - azok digitális másolatait tartalmazza. A gyűjtemény nagy része az úgynevezett mormon mikrofilmezés keretén belül készült mikrofilmek szkennelt változatai, azonban folyamatosan bővül az adatbázis képállománya eddig be nem töltött anyakönyvek másolataival.
Verzióval kapcsolatos információkn.a.
Általános megjegyzésekn.a.
A segédlet kiadására vagy terjesztésére vonatkozó információkn.a.
Létrehozásában közreműködőkJudák Margit (készítő), Berkes József (közreműködő), dr. Várkonyi Tibor (közreműködő), dr. Reisz T. Csaba (közreműködő), Záros Zsolt (közreműködő)
Létrehozásáért felelős személyKohút Sára
A segédlet kódolt változatának elkészítéséről szóló információkAz 1960-as években készült anyakönyvi mikrofilmmásolatokat 2013-2016 között digitalizálták és ezekre a digitális képfájlokra épül a Magyar Nemzeti Levéltár adatbázisa. Döntő többségében a gyűjtemény egyházi anyakönyveket tartalmaz 1895-ig, azonban bizonyos esetekben előfordulnak 20. század első feléig vezetett kötetek, illetve állami- és egyházi anyakönyvek másodpéldányai is.
A segédlet kódolásáról szolgáltat információkat, ideértve a kódolásért felelős személy(ek) és intézmény(ek) nevét, a kódolás időpontját és körülményeitn.a.
A leírás elkészítésénél felhasznált szabályok, szabványok, konvenciók és protokolok felsorolásáraAz anyakönyvi adatbázis digitális képeinek struktúrája a mormon mikrofilmezés keretében állományba vett anyakönyvi mikrofilmtekercsek szerkezetét követi. Amennyiben az adott mikrofilm fizikai terjedelme elérte az optimális mennyiséget, a település további anyakönyvei a következő tekercsre kerültek. Továbbá a pótfelvételek nem a felvételezett iratok kötetben elfoglalt eredeti helyén találhatóak, hanem a mikrofilmtekercs végén.
Ennek következtében egy anyakönyvi kötet két dobozszámmal is rendelkezhet az adatbázisban, továbbá a pótfelvételek az adott kötet végén kell keresni. Maga az adatbázis rendelkezik egyszerű és összetett keresőfunkcióval, illetve fanézetben lehet böngészni az anyakönyvező helyek, anyakönyvező egyház, évkör szerint.
A segédlet módosításai és változtatásaiAz 1960-as években készült anyakönyvi mikrofilmmásolatokat 2013-2016 között digitalizálták és ezekre a digitális képfájlokra épül a Magyar Nemzeti Levéltár adatbázisa. Döntő többségben a gyűjtemény egyházi anyakönyveket tartalmaz 1895-ig, azonban bizonyos esetekben előfordulnak 20. század első feléig vezetett kötetek, illetve állami anyakönyvek és másodpéldányok is.
A módosítások rövid összefoglalásaFejlesztési elképzelések közt szerepel a folyamatos állománygyarapítás mellett az adatbázis kutatóbarátabbá tétele. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztjük a felhasználói felületet, a kutatói visszajelzések alapján biztosítottuk a kereshetőséget a filiákban is, továbbá az anyakönyvező hely/kötet logika szerint a megfelelő rekordokhoz párosítjuk a kezdő digitális felvételeket. (a munka folyamatban, a várható befejezés 2018. augusztusa)
Az egyes változások során végrehajtott módosítások listájan.a.
Táblák